de mest minnesvärda fotbollsmatcherna i vm-historien

Fotbolls-VM har genom åren gett oss oförglömliga ögonblick som har blivit klassiska inslag i sportens historier. Från otroliga individuella prestationer till dramatiska matchavslut, VM har sett det mesta. Här tittar vi närmare på några av de mest minnesvärda fotbollsmatcherna i VM-historien.

Brasilien mot Italien 1970

Finalen i VM 1970 är ofta betraktad som en av de bästa matcherna någonsin. Brasilien, ledda av den legendariska Pelé, ställdes mot Italien. Matchen slutade 4–1 till Brasilien och säkrade deras tredje VM-titel.

Pelé öppnade målskyttet med en nick, och trots att Italien lyckades kvittera genom Boninsegna, var det den brasilianska magin som tog över. Gerson, Jairzinho och Carlos Alberto gjorde alla mål och cementerade Brasiliens plats som världens bästa lag på den tiden.

Matcherna bjöd på spektakulärt spel från brasilianska spelare som Tostão och Rivelino, och har blivit en symbol för den elegans och flair som brasiliansk fotboll representerar.

Västtyskland mot Frankrike 1982

Semifinalen mellan Västtyskland och Frankrike är en annan av de mest ikoniska matcherna i VM-historien. Matchen, som spelades på Ramón Sánchez Pizjuán-stadion i Sevilla, slutade 3–3 efter förlängning, och Västtyskland vann på straffar.

Matchen är ihågkommen för sitt dramatiska och emotionellt laddade förlopp. Frankrike tog ledningen under förlängningen med 3–1, men Västtyskland kom tillbaka och kvitterade. Strax före den franska ledningen hade dock en av matchens mest kontroversiella incidenter skett – en kollision mellan Patrick Battiston och den västtyska målvakten Harald Schumacher, vilket resulterade i att Battiston blev medvetslös och fick lämna planen.

Det dramatiska slutet med straffläggning, där Västtyskland drog det längsta strået, har gjort matchen till en av de mest minnesvärda och känslostarka i VM-historien.

England mot Västtyskland 1966

VM-finalen 1966 spelades på Wembley i London och är en av de mest legendariska finalerna i fotbollens historia. England mötte Västtyskland, och matchen slutade 4–2 till England efter förlängning.

Matchen är särskilt ihågkommen för Geoff Hursts hattrick, den första och hittills enda i en VM-final. Hans andra mål i förlängningen är fortfarande föremål för debatt angående om bollen verkligen var över mållinjen eller inte – och har kommit att kallas ”Wembleymålet”.

Det episka avslutandet medging England sin första (och hittills enda) VM-titel och blev en viktig del av Englands sportsliga historia. Än idag diskuterar fotbollsentusiaster den här matchen och dess betydelse i VM-historien.

Argentina mot England 1986

Kanske en av de mest omtalade matcherna i VM-historien är kvartsfinalen mellan Argentina och England i Mexico City 1986. Matchen är ihågkommen för två ikoniska ögonblick, båda av Diego Maradona.

Det första ögonblicket inträffade när Maradona gjorde mål med sin ”Guds hand”, ett omstritt mål där han använde sin hand för att slå bollen i nätet, vilket domaren missade. Det andra ögonblicket är hans fantastiska solomål, där han dribblade förbi fem engelska försvarare innan han lugnt sköt bollen förbi målvakten.

Argentina vann matchen med 2–1 och fortsatte sedan att vinna turneringen, med Maradona som den odiskutabla stjärnan. Denna match är en av de mest diskuterade och dramatiska i VM-historien och har för evigt lämnat ett avtryck i fotbollsvärlden.

Dessa matcher är bara ett fåtal exempel på de många oförglömliga ögonblick som VM har gett oss. Varje turnering för med sig nya berättelser, nya hjältar och nya minnen. Det är just detta som gör fotbollen och VM så magiska.

Vanliga frågor

Vilken är den mest minnesvärda VM-matchen någonsin?

Det är svårt att säga vilken VM-match som är den mest minnesvärda någonsin, då det beror på personliga preferenser. Några av de mest diskuterade matcherna inkluderar Brasilien mot Italien 1970, Västtyskland mot Frankrike 1982, England mot Västtyskland 1966 och Argentina mot England 1986.

Vad hände under ”Guds hand”-målet?

Under kvartsfinalen mellan Argentina och England i VM 1986, gjorde Diego Maradona mål med handen. Händelsen, som han senare kallade ”Guds hand”, missades av domaren och målet godkändes. Maradona beskrev det som en kombination av hans huvud och Guds hand.

Har ett lag någonsin vunnit VM tre gånger i rad?

Nej, inget lag har någonsin vunnit VM tre gånger i rad. De närmaste är Italien och Brasilien, som båda har vunnit två gånger i rad. Italien vann 1934 och 1938, och Brasilien vann 1958 och 1962.

Vilken är den mest omtalade kontroversen i VM-historien?

En av de mest omtalade kontroverserna i VM-historien är ”Guds hand”-målet av Diego Maradona under kvartsfinalen 1986 mellan Argentina och England. Ett annat klassiskt exempel är Frank Lampards icke-godkända mål mot Tyskland i VM 2010, där bollen tydligt passerade mållinjen men spelet fortsatte utan att målet räknades.

Vilket lag har vunnit flest VM-titlar?

Brasilien har vunnit flest VM-titlar med totalt fem segrar: 1958, 1962, 1970, 1994 och 2002. De är följda av Tyskland och Italien, som båda har vunnit fyra gånger.