För den som aldrig har sysslat med sportbetting är det kanske inte så lätt att förstå sig på alla olika varianter av spel. Det räcker dock att spela några gånger för att få en mycket god förståelse för hur olika speltyper och odds fungerar. Låt oss ge en liten introduktion till hur man spelar på exempelvis fotboll.

Man kan såklart spela på ett flertal olika sporter och i de flesta sporter är det två lag (som i basket) eller två spelare (som i tennis) som spelar mot varandra. Det mest grundläggande är då att spela på vem som kommer att vinna matchen eller ett oavgjort resultat förutsatt att sporten tillåter oavgjorda resultat. Varken basket eller tennis kan till exempel ge ett oavgjort slutresultat. I andra sporter som inte spelas i matcher, till exempel längdskidor, satsar men helt enkelt på vem som kommer vinna loppet. Det kan även finnas möjligheter att tippa att en åkare kommer komma på pallplats eller en viss placering.

När det gäller fotboll har en match i grunden tre utgångar. Antingen vinner hemmalaget, bortalaget eller så slutar matchen oavgjort. Det är de alternativ som kallas 1, X och 2. Varje utfall har ett visst odds som speglar sannolikheten att just det utfallet kommer ske. D.v.s. om ett mycket bra lag möter ett mycket dålig lag kommer oddset på att det bra laget skall vinna vara mycket lågt. Det ger således inte några större vinster i förhållande till satsat kapital. Oddset multipliceras nämligen med insatsen vid vinst. Spelar man på ett mer osannolikt resultat kommer det troligen ge ett högre odds och man har möjlighet att vinna mer pengar per satsad krona. Om en match inte kan sluta oavgjort då den kanske ingår i ett cupspel vidtar förlängning vid oavgjort resultat. Vid sportbetting är det dock resultatet efter ordinarie tid som räknas. Notera dock att det även finns varianter där man kan inkludera eventuella förlängningar och straffar i sitt bet.

Därtill är det även vanligt att spela på ett visst resultat, till exempel att en match ska sluta 1-0, 2-2, eller 7-1. Dessa resultat är såklart svårare att tippa, men oddsen är desto högre. Vill man få riktigt hög avkastning vid vinst kan man kombinera resultat på flera matcher, vilket kan ge skyhöga odds.

Det finns dock ingen begränsning för hur många olika varianter av spel man kan betta på när det gäller fotboll. Flera spelbolag erbjuder möjligheten att spela på ett visst resultat efter en halvlek eller vem som blir sista målskytt. Man brukar även kunna ställa en stjärnspelare från ena laget mot dess motsvarighet i andra laget för att spela på vem som gör flest mål. En vanlig kombination är att spela på slutresultat samt sista målskytt som ger en extra krydda till oddset.

Det går som sagt att kombinera flera spel med varandra för att på så sätt få till ett riktigt högt odds, men man får ju såklart inte glömma bort att det blir avsevärt mycket svårare att tippa exakt rätt resultat då.