De flesta har någon gång hört talats om odds, oavsett om man själv gillar att betta eller inte. Det finns till och med uttryck som kommer från odds som till exempel ”lågoddsare” och ”högoddsare”. En lågoddsare innebär att det är väldigt troligt att något kommer att hända och en högoddsare innebär att det inte är särskilt troligt att något kommer att hända. Den här artikeln är kanske främst till för dig som inte vet vad odds är för något och som vill lära sig om vad det är. Om man redan vet vad det är kan man dock istället få lära sig lite om betting-bonusar som det också skrivs om. Det kan nämligen vara väldigt bra att känna till.

Hur fungerar odds?

Hur ett odds fungerar skiljer sig något beroende på var i världen man befinner sig. I västvärlden finns det tre olika typer av odds. Dessa är brittiska odds, amerikanska odds och europeiska odds. I Sverige använder vi oss av europeiska odds.

Ett europeiskt odds kallas även för decimal-odds och innebär helt enkelt att man får en kvotsiffra som man multiplicerar sin insats med för att se vad man kan vinna. Satsar man till exempel 200 kronor på ett odds som är 5.0 så innebär det att man får tillbaka 1000 kronor vid vinst (200 * 0,5 = 1000). Oddsen kan ibland vara lite svårare att räkna ut men oftast kan man räkna ut eventuell vinst snabbt hos betting-bolaget där man spelar. Ju lägre odds desto lättare är det i allmänhet att vinna och vice versa.

Amerikanska odds använder sig av ett tal med + eller – framför. Det kan till exempel stå +200 och det innebär att man går plus 200 kronor om man satsar 100 kronor vilket innebär att man får tillbaka 300 kronor (200 + 100 = 300). Står det istället -200 så innebär det att man måste satsa 200 kronor för att gå plus 100 kronor. Man får alltså då tillbaka 300 kronor. Ett amerikanskt minus-odds är i allmänhet lättare att vinna på men man måste satsa mer pengar för att gå plus.

Brittiska odds använder sig av ett bråktal som till exempel 3:1. Satsar man då 100 kronor så får man 300 kronor tillbaka och har gått plus 200 kronor.

Odds- och betting-bonusar

När man spelar på odds erbjuder spelbolagen ibland olika typer av bonusar. Den kanske vanligaste typen av bonus är en så kallad insättningsbonus som innebär att man till exempel får 100% att spela för utöver de pengar man sätter in. Sätter man in 100 kronor får man då alltså totalt 200 kronor att betta för. Dessa bonuspengar behöver dock ofta omsättas på något sätt för att man ska kunna ta ut dem. Till exempel att man har spelat för 100 kronor 5 gånger och vunnit.

Det finns även andra typer av bonusar. Man kan till exempel få bonus för att man under en period har varit lojal mot ett spelbolag och inte bytt till ett annat. Eller så kan det till exempel vara i samband med en högtid.