Det har blivit allt mer populärt att betta på fotbollsmatcher de senaste åren. Är du intresserad av att börja betta kan det därför vara bra att känna till några viktiga förberedelser och vad man bör titta på för att bli duktig och tjäna pengar på det här.

Många har fått intrycket att det är väldigt enkelt att tjäna mycket pengar på att betta på fotbollsmatcher, men faktum är att det är helt fel. Det krävs att man är noggrann i sina förberedelser och gör en bra analys av lagen, spelarna, vilken form de är i, samt andra parametrar som kan påverka utfallet i matchen.

Lagens och spelarnas tidigare prestationer

En av de viktigaste saker du bör kolla på inför att du ska betta på en fotbollsmatch är hur respektive lag, men även respektive spelare som är aktuell för matchen, har presterat tidigare.

Historik är ingen garanti för framtiden och hur de kommer att prestera i den kommande matchen, men det kan ändå ge någon form av fingervisning om de är i bra form eller inte, och huruvida man tycks ha sannolikheten på sin sida eller inte.

Det kan även vara en bra idé att se hur de tidigare matcherna mellan lagen har slutat, och om något av lagen tycks ha fördel eller nackdel av att spela på hemma- respektive bortaplan. Det här är saker som kan ha en psykologisk påverkan på spelarna, och därmed i slutändan påverka resultatet i matchen.

Eventuella sjukdomar och skador

Du bör försöka bilda dig en uppfattning om vilka spelare du tror kommer att spela matchen om du väljer att lägga ditt bett ett tag innan matchen börjar. Men om du väntar tills startelvorna är släppta har du lättare att göra en bedömning av de aktuella spelarna och lagens uppställning.

Vissa lag är väldigt beroende av en eller ett fåtal spelare, och därför kan en sjukdom eller skada på dessa faktiskt ha en relativt stor påverkan på matchens resultat. Det här är en viktig grej att ta hänsyn till – alltså om lagen har med sina bästa spelare eller om de saknar en eller flera nyckelspelare.

Övrig information att ta hänsyn till

Annat som det kan vara bra att kolla upp innan du bettar på en fotbollsmatch är t.ex. vilket väder det är, vilket domare som dömmer, om lagen har något att spela för (uppflyttning, nedflyttning, kval till cup) och så vidare. Vädret kan vara intressant att ta hänsyn till eftersom olika lag kan gynnas av olika typer av väder. Om ett lag spelar mycket med korta passningar med fokus på att hålla i bollen, vilket gör att det andra laget förmodligen kommer behöva springa mycket, är det inte optimalt för laget som ska jaga om det är väldigt varmt.

Vilken domare som dömmer ska naturligtvis inte spela någon roll i teorin, men i verkligheten kan det faktiskt påverka. Vissa spelare kanske har svårt att komma överens med domaren sedan innan, och det kan påverka dem psykologiskt samtidigt som det även kan påverka domaren (undermedvetet) att fatta vissa beslut som inte gynnar den eller de spelarna.

Har lagen något specifikt att spela för kan även det påverka hur motiverade de är att vinna matchen. Om de t.ex. måste vinna för att hänga kvar i den nuvarande divisionen kommer de troligtvis att vara väldigt taggade på att ge allt de har.